Kondilomi (polne bradavice)

UZROČNIK – NAČIN PRENOŠENJA

Uzročnik – Način prenošenja – Starost pacijentkinje

Uzročnik kondiloma je HPV (humani papiloma virus). Infekcija HPV (humani papiloma virus) danas predstavlja pravu epidemiju modernog doba. Genitoanalnu regiju inficira oko 70 tipova HP Virusa. Ovi tipovi se, u zavisnosti od kliničkih manifestacija koje izazivaju, dele u tri grupe: niskorizični, srednje rizični i visokorizični. Načešći niskorizični tipovi koji inficiraju genitoanalnu regiju su 6 i 11. Ova dva tipa HP Virusa su odgovorni za nastanak polnih bradavica kondiloma. Najčešći visokorizični tipovi su 16 i 18 i oni su odgovrni za nastanak prekanceroza na grliću materice (CIN I, II, III), ali i prekanceroza na sluzokoži vagine, malih usana i analnoj sluzokoži. Srednje rizični tipovi HPVirusa su takodje odgovorni za nastanak prekanceroza na grliću materice. Naravno da su pomenuti tipovi odgovorni i za nastanak samog karcinoma genitoanalne regije. Ono što je od izuzetne važnosti je podatak da u oko 70% dolazi do mešane HPV infekcije (niskorizični i visokorizični) tako da se u dijagnostici nikako ne sme zanemariti bilo koja klinička manifestacija HPV infekcije.

Dodatnu odgovornost, ali i opasnost po pacijenta, donosi i veoma lak način prenošenja. HPV infekcija je seksualno prenosiva bolest i to je jedini istiniti i pravi način prenošenja. HPV se prenosi isljučivo seksualnim putem u toku nezaštićenog seksualnog odnosa!

Nakon prvog nezaštićenog odnosa mogućnost za infekciju je 65% dok se ta verovatnoća sa drugim nezaštićenim odnosom povećva na 100%. Zato nas i ne treba čuditi podatak da devojka često nakon prvog seksualnog odnosa i gubitka nevinosti dobije HPV infekciju i vrlo brzo nakon toga i klinički vidljive kondilome što kod tako mladih osoba izazove veliki strah i psihički šok.

Normalan izgled grlića i malih usana sa ulazom u vaginu
Normalan izgled grlića i malih usana sa ulazom u vaginu

Tačna dijagnostika - kolposkopija, karakteristike i izgled kodiloma, dijagnostičke greške lekara

Tačna i pravovremena dijagnostika je od presudnog značaja za HPV infekciju, njen dalji tok i terapiju. Upravo je dijagnostika i problem, tačnije uzrok velikog broja grešaka koje vode ka širenju infekcije.

Kada govorim o dijagnostici HPV infekcije, tu se nikako ne sme podeliti pregled analne regije, pubisa, velikih i malih usana, sa pregledom vagine i grlića materice.

Šta predstavlja kolposkopski pregled?

Kao prvo, sam kolposkopski pregled je apsolutno bezbolan za ženu. Podrazumeva upotrebu kolposkopa, aparata kojim je moguće videti grlić materice, sluzokožu vagine, malih usana, analnu i perianalnu sluzokožu, pod uveličanjem od 6 do 40 puta. Sam pregled ima odgovarajuću proceduru u radu koja pomaže ginekologu da lakše uoči, prepozna i opiše eventualne patološke promene na grliću i genitoanalnoj regiji.

Zablude i greške

Prvu grešku sam spomenuo, a to je izostanak kolposkopije. Uz nju ide zabluda da nema potrebe da se gleda vagina i grlić ako pacijentkinja ima kondilome na koži genitoanalne regije.

Zabluda i greška je oslanjati se na PAPA nalaz u slučaju dijagnostike kondiloma. Ako pacijentkinja ima PAPA nalaz uredan II to ne znači nama kondilome. Ovo govorim, jer često pacijentkinja dolazi sa tvrdnjom da joj je uredan PAPA nalaz i pita se kako onda ima kondilome.

Kako izgledaju i gde se prvo pojavljaju kondilomi?

Kondilomi na koži genitoanalne regije u početku izgledaju kao male uzdignute neravnine, koje su obično beličasto crvenkaste boje i to na prelazu velikih na male usne, perianalno, analno. Mora se napomenuti da im je boja i izgled u početku sličan klasičnim bradavicama, ali se sa vremenom boja menja. Obično ona na koži pubisa, perineuma i velikih usana postaje tamnija, tačnije dobija braonkastu boju i površina postaje glatka, a sa uvećanjem ona postaje režnjevita. U ovakvom stadijumu i lekari i pacijenti ovakve kondilome mešaju sa mladežima i keratozama, što je apsolutno pogrešno.

Što se tiče sluzokože malih usana, tu se obično prvo pojavljuju subkliničke i kolposkopski vidljive rane forme kondiloma. Zbog mikrotrauma u toku seksualnih odnosa prvo se kondilomi pojavljuju u donjoj trećini sluzokože malih usana, a potom se šire na obe strane sluzokože malih usana i ulazu u vaginu kao i oko uretralnog otvora.

Prvo pacijnetkinja mora znati da sluzokoža malih usana mora biti svetloružičaste boje glatke površine. Obično duž zidova malih usana sa unutrašnje strane nailazimo na veliki broj sitnih prstolikih izraštaja od po 1 do 2mm koji se nadovezuju po dužini jedan na drugi. Na donjem spoju malih usana često nailazimo na beličaste ploče koje kao skrama prekrivaju sluzokožu malih usana. Iz uretralnog otvora kod HPV infekcije prominiraju prstoliki izraštaji iz samog otvora i gotovo ga u potpunosti zatvaraju.

Analni kondilomi pored običnog pregleda zahtevaju i dodatnu dijagnostičku metodu - anoskopiju. Anoskopijom uspevamo da vidimo rektum do dubine od 12cm čime se u potpunosti otklanja sumnja o dubini i težini HPV infekcije na intraanalnoj regiji.

Početna forma perlastih kondiloma sa centralnim krvnim sudom na sluzokoži malih usana i ulazu u vaginu
Početna forma perlastih kondiloma sa centralnim krvnim sudom na sluzokoži malih usana i ulazu u vaginu.
Druga forma POČETNIH KONDILOMA na sluzokoži malih usana. Pločasti subklinički kondilomi
Druga forma POČETNIH KONDILOMA na sluzokoži malih usana. Pločasti subklinički kondilomi.

Pravilan izbor vremena terapije - terapijske greške i vrste terapija

Kada akcenat stavljam na pravom pristupu, iz svog dugogodišnjeg iskustva mogu izvući zaključak da je mnogo dijagnostičkih i terapijskih grešaka koje komplikuju lečenje polnih bradavica.

Samo pravilna dijagnostika tačno utvrđenim redosledom je i ključ pravilnog lečenja. Prva greška je zanemarivanje problema od strane lekara. To znači da često lekari kažu pacijentkinjama da kondilomi nisu veliki i da ne brine, već da će se oni sami povući ili da sačeka da još porastu. To je apsolutno pogrešno, jer i u jednom i u drugom slučaju doći će do rasejanja HPV virusa i uvećanja promena i samog problema, sa mogućim širenjem na grlić. Još drastičnija greška je ako se to savetuje u trudnoći, kada oni nezadrživo napreduju ako se odmah ne uklone.

Razvijene forme kondiloma praćene infekcijom i komplikacijama kao posledica pogrešne i neblagovremene terapije
Razvijene forme kondiloma praćene infekcijom i komplikacijama kao posledica pogrešne i neblagovremene terapije.
Razvijene forme kondiloma praćene infekcijom i komplikacijama kao posledica pogrešne i neblagovremene terapije
Razvijene forme kondiloma praćene infekcijom i komplikacijama kao posledica pogrešne i neblagovremene terapije.

RADIOTALASNA ELLMAN TERAPIJA - NAJSAVREMENIJA TEHNOLOGIJA - KLJUČ TERAPIJSKOG USPEHA

Radiotalasna tehnika frekvencije 4MHz je bez sumnje terapija izbora. Tokom 10 godina uspeo sam da dođem do sopstvene tehnike u radu koja podrazumeva kombinaciju radiotalasne excizije i vaporizacije. Vođen iskustvom, tragao sam za terapijom koja u sebi sadrži najmanje moguće oštećenje tkiva u zoni dejstva, sa što manjim krvarenjem, minimalnim diskomforom, a da pri tome uništim sva polja zahvaćena HPV infekcijom. Prema tome potpuni terapijski učinak uz maksimalno čuvanje lokalnog imuniteta koje će dovesti do brzog oporavka bez komplikacija i naravno recidiva.

Terapijski pristup je uvek prilagođen lokalizaciji i rasprostranjenosti kondiloma. Najčešće se susrećemo sa promenama na sluznici vagine, malih usana, uretralnog otvora, analne i intraanalne regije. To su jako osetljive zone, pogotovo na termičku i hemijsku traumu tako da je reakcija jako burna i bolna. U ovim slučajevima primenjujem tehniku radiotalasne vaporizacije. Intervencije radim isključivo u lokalnoj anesteziji (sprej ili krema) i ne traju duže od 3 do 5 minuta. Na mestu dejstva nema znakova klasičnog termičkog kraš efekta (crna prepečena mesta), već se zona prikazuje kao belo polje kao rezultat radiotalasne vaporizacije (isparavanja ćelija na mestu dejstva). Oporavak je brz, bez infekcija, sa recidivima manjim od 1%. Seksualni odnosi već nakon 2 do 4 nedelje.

Kombinacija radiotalasne excizije i vaporizacije je rezervisana za masivnije kondilome koji se nalaze prvenstveno na koži, ali i na sluzokoži, i koji su masivniji i jasno iznad nivoa. Pri tome se misli i na kondilome na ulazu u vaginu i samoj vagini. Intervencije se rade u lokalnoj ansteziji (injekcija ili krema). U slučaju kondiloma na koži koristim tehniku radiotalasne excizije, gde se do zdravog nivoa skidaju kondilomatozne mase, a potom se dno vaporizuje čime se izbegava nepotrebna destrukcija zdrave kože. Što se tiče masa u vagini koje su teško dostupne, tu je princip drugačiji. Tu primenjujem svoju tehniku radiotalasnog topljenja kodilomatoznih masa sa maksimalnom poštedom osetljivih zidova vagine.

Nakon primene ovih tehnika u lečenju kondiloma oporavak je brz, bez komplikacija. Nema suženja vagine, ožiljnih promena i, što je najbitnije, procenat recidiva je ispod 3%.

Radiotalasno uklanjanje kondiloma kod žena možete pogledati na sajtu dr Igora Jeremića ovde, a uklanjanje kondiloma kod muškaraca ovde

Početna forma kondiloma posle radiotalasne terapije tehnikom dr Jeremića
Početna forma kondiloma posle radiotalasne terapije tehnikom dr Jeremića.
Teška forma kondiloma posle radiotalasne terapije

USLUGE

PREVENCIJA KARCINOMA GRLIĆA MATERICE

 • najnoviji dijagnostičko-terapijski pristup u lečenju promena na grliću materice
 • kolposkopski pregled u dijagnostici HPV infekcije
 • radiotalsna loop excizija po metodi dr Igora Jeremića
Pročitajte više

TRUDNOĆA

 • 4D ekspertki ultrazvučni pregledi na najsavremenijem aparatu
 • rano utvrđivanje trudnoće
 • rano otkrivanje poremećaja u razvoju deteta
 • rano otkrivanje HPV infekcije kod trudnica (kondiloma i promena na grliću materice)
 • uklanjanje kondiloma u trudnoći najmodernijom radiotalasnom tehnikom dr Jeremića
Pročitajte više

GINEKOLOGIJA

 • dijagnostika i lečenje poremećaja ciklusa kod mladih devojaka
 • rešavanje problema policitičnih jajnika
 • dijagnostika i lečenje hormonskih poremećaja koji dovode do maljavosti, povećanja telesne težine i akni
 • ginekološko savetovanje za mlade
 • dijagnostika malignih i benignih tumora materice, jajnika i celog genitourinarnog trakta kod žena
Pročitajte više

GASTROENTEROLOGIJA

 • gastroenterološki pregledi vrhunskih stručnjaka sa medicinskog fakulteta u beogradu
 • gastroskopija u kratkotrajnoj opštoj anesteziji - bezbolno i stručno - tim profesora iz beograda
 • kolonoskopija u kratkotrajnoj opštoj anesteziji - bezbolno i stručno - tim profesora iz beograda
 • prevencija i rano otkrivanje čira na želucu, gastritisa, egzofagitisa, hijatus hernije
 • prevencija i rano otkrivanje karcinoma želuca
 • prevencija i rano otkrivanje polipa na debelom crevu, atipičnih krvarenja, hemoroida
 • prevencija i rano otkrivanje karcinoma debelog creva
Pročitajte više

UROLOGIJA

 • muški i zenski sterilitet
 • uklanjanje kondiloma kod muškaraca
 • rano otkrivanje i prevencija karcinoma prostate
 • lečenje seksualno prenosivih bolesti
 • rađenje kompjuterizivanog spermografa
 • ultrazvuk prostate
 • biopsija prostate pod kontrolom specijalne rektalne sonde
 • otklanjanje manjih deformiteta na muškim polnim organima
 • urološki ultrazvučni pregledi
Pročitajte više

KARDILOGIJA

 • pregledi vrhunskih kardiologa
 • ultrazvuk srca
 • holter pritiska
 • holter EKG
 • ergometrija - testovi opterećenja srca
 • prevencija infarkta miokarda
 • dijagnostika i lečenje hipertenzije
Pročitajte više

SPECIJALISTIČKI PREGLEDI

 • pregledi vrhunskih endokrinologa
 • pregledi vrhunskih reumatologa
 • pregledi vrhunskih hematologa
 • pregledi vrhunskih nefrologa
 • pregledi vrhunskih gastroenterologa
Pročitajte više

ENDOKRINOLOGIJA

 • endokrinoloski pregled
 • bolesti stitne zlezde
 • dijabetes
Pročitajte više

ONKOLOGIJA - ŽENE

 • prevencija karcinoma dojke
 • ultrazvučni pregled dojke
 • onkološki pregled dojke od strane vrhunskog onkologa sa instituta za onkologiju kliničkog centra srbije
 • ultrazvučni pregled štitne žlezde
 • ultrazvučni pregled abdomena
Pročitajte više

 
Adresa
Poliklinika Jeremić,
Bulevar Crvene armije 152
(kod stare ekonoske škole)Telefoni
M: +381 62 435345 (10 - 20 h, sub. 10 - 16 h)
T: +381 26 651811 (10 - 18 h, sub. 10 - 16 h)